Fogorvos Gyöngyös

Mi a mosolytervezés?

A mosolytervezés során feltérképezzük az arcot és meghatározzuk a fontos célokat, amelyeket el szeretnénk érni a direkt héjrestauráció segítségével. Ezek alapján a páciensről készített gipszmodellen megvalósítjuk az elkészítendő héjakat.

A mosolytevezéskor a következő alapelveket, szabályokat  vesszük figyelembe:

Az arc horizontális harmóniája:

Az arc horizontális harmóniája

A mosolyvonalnak párhuzamosnak kell lennie  az arc horizontális síkjával. Akkor látjuk harmonikusnak az arcot,  ha a pupillákon áthaladó ún. interpupilláris vonal párhuzamos az incisalis síkkal, azaz a két felső nagymetsző fog élére fektetett vonallal.  Ideális esetben ez a két sík vízszintes. Amennyiben ez nem teljesen így van, mosolytervezéskor törekednünk kell arra, hogy  a párhuzamosság  illúzióját hozzuk létre.

 

Az arc vertikális harmóniája:

Az arc vertikalis harmóniája

Ideális esetben az arc középvonala egybeesik a két nagymetsző között átvezetett vonalon és mind a kettő függőleges. A legvonzóbb mosolyok egy fontos tulajdonsággal rendelkeznek, melyet szimmetriának hívnak.

 

A mosoly vonala:

A mosoly vonala

A metszőfogak élein és a szemfogak ill. a kismetszők csücskein átvezetett vonal mosoly közben párhuzamos lefutású az alsó ajakkal A mosolygáskor kilátszó íny pedig a felső ajakkal párhuzamos. Az egyenes mosolyvonal öregedő fogazatot sugall, az íves mosolyvonal fiatalabbnak mutatja az egyént és a fogazatát  egyaránt.

 

Az íny vonala:

Az íny vonala

A legvonzóbb mosolyok olyan íny vonallal rendelkeznek, melyek szimmetrikusak, és a felső ajak vonalát követik. Az íny olyan, mint egy szép festmény ketrete, melyben a festmény maga a mosoly.

 

A mosoly szélessége:

A mosoly-szélessége

Széles, vonzó mosoly esetén az oldalsó és a frontfogak egyaránt szépen látszódnak.Keskeny mosoly esetén az ajakzúgban a frontfogak mögött  fekete háromszögek jelennek meg ,mely nem a legesztétikusabb látvány.

 

A fogak arányossága:

A fogak arányossága

A legharmonikusabb mosolyokhoz tartozik a két középső frontfog hosszának és szélességének az aránya, mely ideális esetben 0,7: 1. A fog hosszának mindig nagyobbnak kell lennie, mint a szélességének.

 

A fog korona színárnyalatai:

A fogkorona-színárnyalatai

A fogak színe nem tiszta fehér. Minden fogon belül van egy sor színárnyalat és transzlucencia.

A fogak felszíne három harmadra osztható:

  • A nyaki harmad, mely még a nagyon fehér fogak esetén is picit sárgás árnyalatú lehet
  • A középső harmad, mely a fogkorona legmeghatározóbb színárnyalata, megjelenésében  világosabb,mint a nyaki harmad.
  • Az éli harmad, mely a transzlucencia különböző variációit tartalmazhatja, és megjelenése lehet kissé kékes vagy szürkés.

A fogak színe, formája, mérete, felületi textúrája, elhelyezkedése mind befolyásolja a harmonikus mosolyt.