Fogorvos Gyöngyös

Mi a fogászati implantátum behelyezésének folyamata?

1. Sebészeti fázis

Sebészeti fázisAz implantáció folyamata a szájsebészeti fázissal kezdődik, mely általában helyi érzéstelenítésben történik. Az implantáció területéről lefejtik az ínyszövetet, feltárják a csontot, és speciális fúrókkal kialakítják a csontban az implantátum helyét. Először egy kisebb fúróval megadják a behelyezés irányát és mélységét, majd pontosan kialakítják az implantátumnak megfelelő üreg szélességét és alakját. Az implantátum fajtájától függően még egy menetvágó műveletet is kell végezni, de egyes implantátumok önvágó csavarmenettel rendelkeznek, ezért ezeknél ez a folyamat kimarad. Végül behelyezik a csavar implantátumot, és visszavarrják a lefejtett ínyszövetet. A varratokat egy hét múlva lehet eltávolítani, ez idő alatt begyógyulnak a vágásnyomok.

Ezt követi a gyógyulási  fázis, mely 3-4 hónap időtartamot vesz igénybe, a csontminőségtől függően.

 

2. Sebészeti feltárás fázisa

A sebészeti fázis feltárásaA gyógyulási fázis után az implantátum feletti ínyszövetet eltávolítják, és az implantátumba egy ínyformázót csavaroznak be. Ennek az a szerepe, hogy körülötte létrejöjjön a következő 1-2-hét alatt az ínygyógyulás.

 

 

 

3. A helyreállító fázis

Helyreállító fázisEnnek során  az implantátumba becsavarozzák az ínyformázó helyére a felépítményt.

A felépítmény olyan alakú, hogy könnyen lehet rá készíteni bármilyen pótlást. Egy fog hiánya esetén csak ezt a fogat pótoljuk egy előzőleg az implantátumra csavart felépítményre. Megfelelő számú implantátumra egy, az összes fogat pótló híd is készíthető. Az orvos mintát vesz és a fogtechnikai laboratóriumban elkészül az implantátumokra, illetve lecsiszolt fogakra és implantátumokra rögzülő végleges fogmű. Tekintettel arra, hogy ennek elkészülési ideje egy vagy több hét, a köztes időszakra ideiglenes fogmű készíthető. A végleges  fogpótlás szájbahelyezésével egyidőben megtörténik a páciens betanítása, mert az implantátumra rögzülő fogművek speciális odafigyelést, gondozást igényelnek.