Fogorvos Gyöngyös

Mi a fogászati implantátum?

A természetes fog alkotórészei: a korona (a fognak az íny felett látható része) és a gyökér (a fog íny alatti,  állcsontban elhelyezkedő része). Ha valaki elveszíti a  fogát, az orvosnak el kell döntenie, hogyan állítja vissza a hiányzó fog koronai részét, és el kell döntenie, hogy a visszaállított koronai rész helybentartásának mi  a legmegfelelőbb módja. A fogászati implantátumok a fenti cél megvalósítása miatt jöttek létre.

 

A fogászati implantátum fémből készült csavar, melyet az állkapocs csontjába ültetnek (csavarnak) be. A leggyakrabban alkalmazott implantátum két részből áll. A gyökér rész, mely a legtöbbször csavar formájú és a csontba kerül, és az implantátum fej, melyre később helyezik a koronát vagy hidat.

Napjainkban a fogászati implantátumok túlnyomó többsége színtiszta, ötvözetlen titánból készül, hidegmegmunkálással. A bioanyagokat – így a titánt is – teljes mértékben elfogadja az emberi szervezet. A felhasznált alapanyagok megfelelnek a legszigorúbb szabványoknak és előírásoknak. A használatban lévő implantációs rendszerek rendelkeznek a nemzetközi minőségbiztosítási szabványokkal is. Az implantátumok a gyártást követően különféle “kezeléseken” esnek még át (felületkezelés, passziválás, plazmafújás, sterilizálás), majd steril csomagolásban kerülnek az orvoshoz. Az implantátumok behelyezése sebészi módszerrel  történik az állcsontba. A műtét a fogorvosi rendelőben zajlik, helyi  érzéstelenítés mellett. Az implantációval foglalkozó szakirodalom adatai azt mutatják, hogy az implantátumok sikeressége 90 % feletti lett az elmúlt húsz évben. Azok a betegek, akik jó szájhigiénével rendelkeznek, vigyáznak az új fogpótlásukra, és rendszeresen járnak fogorvosi ellenőrzésre, egy életen keresztül örülhetnek a sikeres fogászati implantátumaiknak.