Fogorvos Gyöngyös

Mit is értünk fogszabályozás alatt?

A fogszabályozás a fogorvoslás egy speciális területe. Manapság már nem csupán a fogak szabályos helyzetbe történő mozgatásával foglalkozik ez a tudomány, ezen szakterület feladata az állcsontok alaki és méretbeli eltéréseinek kezelése is, vagyis az állcsontorthopedia.

Fogszabályzóra akkor van szükség, ha valamilyen okból kifolyólag a fogak nem állnak optimálisan, nem szabályos az elhelyezkedésük. Legtöbben azt gondolják, hogy a fogszabályozás csupán esztétikai problémákat old meg. Fontos szempont ez is, hiszen a páciensek többnyire emiatt keresik fel rendelőnket.

Emellett ki kell emelnünk, hogy a megfelelően elhelyezkedő fogak kevésbé szuvasodnak. Könnyebb őket tisztítani, mint például egy torlódott fogazatot.

Szabályos fogazatban a rágás során keletkező erőhatások eloszlása optimális, nincs túlterhelve sem az állkapocsizület, sem a fogak tartószerkezete. Így megelőzhetők az izületi problémák valamint a parodontális, vagyis tartószerkezeti problémák.

A fogszabályozás lehetővé teszi a saját foganyag megőrzését. Tisztábbá, érthetőbbé válik a beszéd, valamint sokszor segít abban, hogy az étkezés is teljes legyen, a helyes rágási folyamatok helyreállítása révén. Így tehát összességében nagymértékben javul a páciens életminősége.

Közkeletű tévhit, hogy fogat szabályozni csak gyermekkorban lehet. Gyakorlatilag a fogmozgatás korlátait nem az életkor jelenti, hanem a fogak tartószerkezetének állapota. Vagyis manapság már felnőttkorban is meg lehet oldani ezeket a problémákat! Különbség csupán abban van, hogy felnőttkorban az állcsontok növekedését már nem tudjuk befolyásolni, mivel a növekedés ilyenkor már lezárult. A fogmozgatást létrehozó erőkre lassabban reagálnak a fogak, kicsivel hosszabb lehet egy-egy kezelés. Bizonyos készülékeket felnőttkorban már nem tudunk alkalmazni. Így például nem jöhetnek szóba a kivehetős készülékek. Felnőttek esetében előtérbe kerülnek az esztétikus készülékek. Manapság már léteznek teljes kerámia készülékek. Az úgynevezett belső készülékek is alkalmazhatóak. Ezek nem a fogak külső, hanem belső, nyelv felőli oldalára kerülnek felragasztásra. Így lényegében ezek teljesen láthatatlanok a külső szemlélő számára.

A fogszabályozás folyamata egy gondos, alapos, lehetőleg kompromisszumoktól mentes kezelési tervvel kezdődik! A tervezés részét képezik az anamnézis felvételen kívül a klinikai vizsgálat, gipszmodell elemzések, panoráma röntgen felvétel, és oldalirányú koponyafelvétel elemzése, valamint funkcionális vizsgálatok, illetve fotódokumentációk.

Ezek alapján kerül kiválasztásra a legoptimálisabb készülék, amellyel az adott anomáliát kezelni tudjuk. Egy átlagos kezelés 1,5-2 évet vesz igénybe, bár ez nagymértékben függ az adott esettől.

A fogszabályzó készülékeket alapvetően két csoportra oszthatjuk. Vannak kivehetős készülékek, és vannak állandó, vagyis a fogakra ragasztott készülékek. A kivehetős készülékek főleg gyermekkorban alkalmazhatók, főleg preventív jellegűek, vagyis az adott probléma kezdeti jegyeit mutató gyermeknél megpróbáljuk az eltérést korrigálni, fékezni kordában tartani, vagy a majdani ragasztott készülékes kezelésre előkészíteni.

A kivehetős készülékes kezelés problémája, hogy nagymértékben függ a kis páciens együttműködésétől! Sajnos ez gyakran nem megfelelő vagy esetenként hiányzik is.

Állandó készülékes kezelésnél ezzel nem kell számolnunk, bár a fogszabályzó viselése szintén megkívánja a fegyelmezett együttműködést!

A ragasztott készülékeknek alapvetően két fontos eleme van: a fogakon rögzülő kis tappancsok (bracket) és az ezekbe illeszkedő ívek. Az ívek és a bracketek anyaga többféle lehet. Készülnek manapság már olyan bracket rendszerek, amelynek minden kis része kerámiából van, ezáltal biztosítva a maximális esztétikát! Ezekhez passzoló ívek is egy speciális teflon bevonattal rendelkeznek.

Az ívek végzik a fogak mozgatását, vagyis ezek mentén mozognak a fogak. Az ívek anyaga többféle lehet. A kezelés elején vékony, körátmetszetű szuperelasztikus íveket használunk. Majd a kezelés előrehaladtával az ívek anyaga változhat, és átmetszete valamint mérete is változik.

Az állcsontok alaki és méretbeli eltéréseinek kezelése szintén a fogszabályzás része. A gyermekkor megfelelő szakaszában tudjuk eredményesen befolyásolni az állcsontok növekedését. Ezt kivehetős készülékekkel, vagy a rögzített készülékek kiegészítő elemeivel tudjuk elérni. Sokszor előfordul, hogy a felső és az alsó állcsont nem passzol egymáshoz, noha a fogakat sorba állítottuk. Ilyenkor nyúlunk az állcsontorthopedia eszközeihez, vagyis megpróbáljuk azokat alakilag és méretileg is összeilleszteni. Felnőttkorban, a növekedés befejeztével erre már csak műtéti korrekcióval van lehetőség.

A fogszabályzó kezelés befejeztével garantálnunk kell az elért eredmény megtartását! Ezért a készülék eltávolítása után a frontfogak belső felszínére egy vékony acél ívet rögzítünk. Ez biztosítja, hogy a frontfogak a kívánt pozícióban maradjanak. Az oldalsó fogak helyben tartását pedig egy éjszakai kivehetős készülék biztosítja, melyet a rögzített készülék eltávolítása után még meghatározott ideig hordani kell.

Sokszor hangzik el a kérdés, hogy a fogszabályzó alatt mennyire romlanak a fogak. Nyilvánvaló, hogy a fogakra ragasztott tappancsok illetve az ívek olyan plusz felszíneket jelentenek a szájban, ahol könnyen megtapad az ételmaradék, intenzívebben tud lepedék képződni. A készülék ragasztása után első dolgunk az instruálás! Vagyis megtanítjuk a pácienssel, hogyan kell a készüléket tisztítania, milyen eszközöket kell beszereznie, mire kell figyelnie! Ezek betartása mellett nem jelent nagyobb kockázatot a fogszabályzó kezelés.