Fogorvos Gyöngyös

Gyökérkezelt fogak végleges ellátása

Sokszor szembesülünk a betegek felől azzal a kérdéssel, hogy van-e értelme egyáltalán az adott fogat gyökérkezelni. Egyáltalán meddig fog tartani a gyökérkezelt fog? A szomszédunknak is gyökérkezelték, és mégis eltörött, és ki kellett húzni – halljuk gyakran a páciens ellenérveit. Sajnos valóban van abban igazság, amit ilyenkor hallunk. Ugyanis általában nem elég a gyökérkezelt fogat szimplán betömni. Ettől tovább kell gondolnunk a dolgot. Figyelembe kell vennünk a kezelt fogat érő erőhatásokat, s azt, hogy mekkora anyagveszteség éri a fogat. Általában már eleve nagy foganyag veszteséggel indul a kezelés, ugyanis amelyik szuvasodás eléri az idegkamrát, ott már nem egy pici fogszövet hiányról beszélünk, hanem nagy lézióról! A fogorvosnak ezután még  fel kell tárnia az idegkamrát, alaposan ki kell takarítania a fogat. Ez még több foganyag veszteséget jelent. A megfelelő gyökértöméssel ellátott fogat, ha csak szimplán betömjük, akkor nagy a veszélye annak, hogy a harapás, rágás során eltörik a fog. Sajnos legtöbbször a törésvonal mélyen az íny alatt húzódik, és emiatt már nem lehet megmenteni a fogat. Tehát a fog statikailag meggyengül.

Ezt a gyengeséget is orvosolnunk kell! Megerősíthetjük a gyökérkezelt fogat különböző gyökércsapokkal. Ilyenkor a gyökér 2/3-ba ragasztunk gyári vagy fogtechnikus által készített csapot, így a fogat érő erőhatásokat jobban eloszlathatjuk. Általában ez még nem jelent végleges megoldást. A foganyag veszteség mértéke szerint koronával is elláthatjuk a fogat. A korona abroncsszerűen körbeveszi a fogat, így védve a fog megmaradt részeit.

Kompozit csapok:

Kompozit csapok

A második kisőrlő gyökércsapos restaurálása, előkészítve koronához:

A második kisőrlő gyökércsapos restaurálása, előkészítve koronához

A korona készítés menete:

A korona készítés menete

A gyökérbe ragasztott üvegszálas kompozit csap:

A gyökérbe ragasztott üvegszálas kompozit csap

 

Manapság már létezik egy jóval elegánsabb megoldás is. Ha a megmaradt foganyag engedi, akkor készíthetünk onlay-t is. A betét gyakorlatilag egy tömés, amit már szilárd állapotban ragasztunk a fog üregébe. A betétet általában fogtechnikus készíti, az általunk vett precíz lenyomat alapján. Az onlay anyaga lehet fém, kerámia vagy kompozit, vagy fém és kerámia kombinációja. A betét beborítja a fog rágócsücskeit is, így az erőhatások nem közvetlenül a fog megmaradt részeit érik, hanem a betét anyagát. Így optimálisabb a teherelosztás a fogon.

Onlay-hez preparált üreg:

Onlay-hez preparált üreg

Kész onlay a mintán:

Kész onlay a mintán

Kész onlay a mintán

A bal felső 5-ös fogba ragasztott onlay:

A bal felső 5-ös fogba ragasztott onlay

A bal felső 5-ös fogba ragasztott onlay:

A bal felső 5-ös fogba ragasztott onlay