Fogorvos Gyöngyös

Mi a kombinált fogpótlás elkészítésének menete?

A megmaradt fogakat úgy készítjük elő, mint a koronához, vagyis laikus nyelven lecsiszoljuk. Majd ezekről veszünk egy precíz lenyomatot. A fogtechnikus kolléga készít a megmaradt fogakra egy hidat, melyhez valamilyen, ún. finommechanikai elhorgonyzási eszköz csatlakozik. Ezt legegyszerűbben úgy lehet elképzelni, mint a kabáton a patent szemeket. A hídnak van egy kis horgonya, ami pontosan beleillik a kivehetős rész vájulatába, és a kettő együtt lehetővé teszi a fix részhez történő mozgásmentes rögzülést. Gyakran teszik föl a betegek azt a kérdést, hogy a kivehető rész, amennyiben felső állcsontra készül a pótlás, mennyiben érinti a szájpadlást. Sajnos a két oldalt valahogyan össze kell kötni, máskülönben nem lenne a stabil a kivehetős rész, és ez általában a szájpadláson keresztül történik.Viszont mivel itt főleg a fix rész viseli a terhet a rágás során, és a nyálkahártya-csont alapzatot nem kell teljes mértékben felhasználnunk a rágóerő elosztásánál, így a kivehetős rész összekötő részét lehet vázasítani, vagyis le lehet redukálni azt a részt, amely a szájpadlással érintkezik. Ez egy nagyon fontos szempont, mivel a betegek sokkal hamarabb szokják meg a pótlást, nem zavarja őket a beszédben, evésben, nyelésben. Az alsó állcsonton hasonló a helyzet, csak ott a kivehetős rész két oldalát még vékonyabb konnektor résszel tudjuk összekötni, amely talán még kevésbé zavaró, mint a felső állcsonton.

Az elkészítése valamivel több időt igényel, mint egy szimpla hídpótlás munkafolyamata, mivel itt a kivehetős részről is kell precíz mintát vennünk.

Az elkészült fogmű beragasztása egyben történik, vagyis a fix hidat és a hozzá kapcsolódó kivehetős részt egyszerre ragasztjuk be. Ez azért fontos, mert a kettő nem külön-külön működik, hanem együtt képez egy funkcionális egységet. Ha először a hidat ragasztanánk, és csak később raknák a helyére a kivehető részt, akkor meg van a veszélye annak, hogy a kivehető rész nem fog tudni a helyére menni.

Az említett finommechanikai elhorgonyzás miatt ezek a pótlások magasabb árfekvésűek. Manapság már számtalan cég gyárt finommechanikai eszközöket. A fogorvos választja ki, hogy az adott körülményekhez éppen melyik passzolna a legjobban.

Felső kombinált fogpótlás gipszmintán:

Felső kombinált fogpótlás

Alsó kombinált fogpótlás:

Alsó kombinált fogpótlás gipszmintán

Alsó kombinált fogpótlás fix része gipszmintán:

Alsó kombinált fogpótlás fix része gipszmintán