Fogorvos Gyöngyös

A fogágybetegség kezelése

A fogágy megbetegedéseinek kezelése a fogkő eltávolításával kezdődik. Ennek elvégzésére csak fogorvos vagy dentálhigiénikus  a hivatott, és a kezelést olyan gyakorisággal kell megismételni, amilyen ütemben a fogkő újraképződik (évente, félévente, három havonta). A fogkövet mechanikus úton távolítjuk el. Az íny felettit könnyebb: ultrahangos fogkőeltávolító készülékekkel végezzük. Az íny alatti fogkövet viszont csak kézi, az egyes fogakhoz kialakított megfelelő műszerekkel lehet leszedni, a legrejtettebb helyekről is.

A kezelést kiegészítő szájápolási tanácsok betartásával és a speciális  fogápolást kiegészítő eszközök használatával el lehet érni, hogy csak évente vagy félévente  legyen szükség a kezelés megismétlésére.  Ínygyulladás esetén el lehet érni a teljes gyógyulás, a  már kialakult fogágybetegség esetén pedig  megakadályozható, illetve fékezhető a betegség súlyosbodása.

Összefoglalóul elmondhatjuk, hogy a fogágyunk egészségi állapota az egész szervezetünk egészségére kihat. A fogágy betegsége helyes életvitellel, jó szájhigiénés szokásokkal megelőzhető, és megfelelő kezeléssel és az azt követő nagyon jó egyéni szájhigiénével a kialakult parodontopáthia  progressziója megállítható.